Historie van het Kickboksen, Muay thai

Muay Thai is een vechtkunst met een meer dan 1000 jaar oude historie. De Oorspong van het Muay Thai is nauw verbonden met (generic name) de geschiedenis van het Thaise volk.

Muay Thai

Muay Thai is een vechtkunst met een meer dan 1000 jaar oude historie. De Oorspong van het Muay Thai is nauw verbonden met (generic name) de geschiedenis van het Thaise volk.

In de zesde eeuw na Christus migreerden verschillende Indo-Chinese Stammen vanuit Nanchao (centraal China) naar het zuiden. Deze Indo-Chinezen kwamen bekend te staan als de Thai, wat vrije mensen betekent. Zij hadden deze naam te danken aan het feit dat zij weigerden zich te laten onderdrukken door andere Chinese stammen.

Na enige omzwervingen vestigden de Thai zich in Sukothai (het huidige Thailand), waar zij het koninkrijk Siam vestigden. Omdat de Thai voortdurend in oorlog waren met buurlanden waren de Thai afhankelijk van de capaciteit zichzelf te verdedigen. Alle Jonge mannen in Thailand waren daarom gedwongen te leren met wapens om te gaan. De Thaise krijgers werd echter niet alleen geleerd met wapens om te gaan, er werd de jonge Thai ook geleerd het  lichaam als wapen te gebruiken. De Thai werden geleerd trappen, Knieën en ellebogen te gebruiken in combinatie met wapens. Later ontwikkelden deze technieken zich tot een vorm van ongewapend vechten, het Muay Thai oftewel "de kunst van de acht ledematen", vuisten, voeten, ellebogen en knieën. Muay Thai is ontstaan uit de noodzaak van de Thai zichzelf te verdedigen.

De Thai hebben een rotsvast vertrouwen in de effectiviteit van hun nationale vechtkunst. Een effectiviteit die zich keer op keer heeft bewezen. Als wedstrijdsport werd het Muay Thai aanvankelijk met blote handen beoefend. Er werd getraind in de bekende kampen in alle delen van het land. Omdat Muay Thai in alle lagen van de bevolking werd beoefend ontstonden er vele scholen met eigen stijlen en technieken. Sommige Thaise Koningen als Phra Sena en Phra Chao Taksin stonden ook bekend als goede Thai boxers.

Thai boxen in Nederland.
Na de Tweede wereld oorlog werd het Muay Thai in Amerika en Europa geïntroduceerd. Het Muay Thai is hierdoor uitgegroeid tot een vechtsport die wereldwijd wordt beoefend. Vandaag de dag wordt het Thai boxen als wedstrijd sport beoefend door vele amateurs en professionals, gecoacht door zowel Thaise als niet Thaise trainers. In Nederland Is het kickboxen geïntroduceerd in de tweede helft van de jaren '70 door Jan Plas.

Jan Plas is de oprichter van Meijiro Gym in Amsterdam. Samen met andere kickbox pioniers richtte hij de NKBB op (de Nederlandse Kick Boks Bond). Meijiro Gym bleef lange tijd Nederlands meest succesvolle Gym. De eerste Meijiro vechters waren onder andere Lucien Carbin, Johan Vos, Aris Koopman, Bert van Os, Thijs Veldman en Loeks Gym trainer Peter van Os.

Tijdens de jaren 80 groeide het Muay Thai in populariteit. Er werden grote Gala's gehouden en in deze tijd ontstond er een gezonde rivaliteit tussen verschillende Amsterdamse dojo's als Meijiro Gym, Vos Gym en Chakuriki. In 1982 werd Rob Kaman als eerste Nederlander WKA kikcboks kampioen. Zijn voorbeeld werd al snel gevolgd door Andre Brilleman, Fred Royers en Milo el Guebli. Ook zij waren opponenten van de Meijiro stijl. Een stijl die kracht  en snelheid combineert door goed ontwikkelde technieken. Ook vandaag de dag nog wordt er in deze stijl les gegeven bij Loeks Gym Alkmaar.